Cel mai mare magazin online de pescuit din Romania - peste 20.000 de articole in portofoliu
cauta
Cautare Avansata | Cautari frecvente: cralusso, slider, feeder, oscilanta, sensas, vobler.
[ Val.:  Ron ] [ Cant.: 0 produse ]
ACASA Pescuit la Rapitor Pescuitul la clean I

Pescuitul la clean I tipareste
Pescuitul la clean I
Pescuitul, in general, presupune pasiune, rabdare, pricepere dar si documentare si echipament adecvat fiecarui stil de pescuit in parte.
In acest articol ne-am  propus sa incercam a face putina lumina in lumea cleanului, un peste pe cat de misterios pe atat de frumos de pescuit. Cand spun misterios ma gandesc la mitul care s-a creat in jurul pestelui care are cate un ochi pe fiecare solz.
Intr-adevar este un peste precaut si foarte sperios dar cunoscandu-i biologia  putem avea satisfactia unui drill de neuitat.

Dupa cum bine stiti cleanul (Leuciscus cefalus) este un peste ce prefera apele curgatoare de deal – colina dar se poate intalni atat la ses cat si la munte aproape de zona pastravului. Prefera locurile cu structuri ce ofera atat adapost cat si posibilitatea unei pande subtile.
De obicei  il gasim in avalul obstacolelor din apa respectiv, copaci cazuti, bucati de mal rupte de rau dar si de-a lungul malurilor abrupte cu apa adanca. Prefera apele putin adanci unde isi tradeaza usor prezenta atunci cand ataca insectele cazute pe luciul apei, dar il putem gasi si la adancimi de peste 3 m preferate de exemplarele capitale.


Pescuit la clean

Clenii prefera sa umble in grupuri de pana la 5-6 indivizi ce prezinta cam aceeasi varsta- greutate -lungime dar cei mai batrani si intelepti prefera  sa  ramana solitari, singurul lucru care ii reuneste fiind boistea.
Regimul de hrana al cleanului este unul omnivor, dar caracteristic speciei este instinctul de pradator de care da dovada de fiecare data cand ii se da ocazia. Exemplarele mari prefera  o hrana bogata in proteine, pestisori morti sau bolnavi, broscute, insecte si alte nevertebrate aduse de curentii raului spre locurile de panda dar nu se dau in laturi nici de la fructele pomilor aflati pe malul apei (corcoduse, prune, dude, visine, etc) sau de la algele crescute pe pietre primavara devreme  cand hrana este saracacioasa.
Cel mai interesant de exploatat este insa instictul de pradator al cleanului, iar cel mai spectaculos stil de pescuit ramane spinningul.
Echipamentul de care aveti nevoie consta intr-o lanseta de putere mica din gama light sau ultralight cu o lungime de 1.80m-2.10m,  care sa va permita  lanseuri precise in locuri greu accesibile, pe rauri mici, sau chiar de o lungime mai mare in cazul in care pescuiti pe lac de baraj sau rauri mari unde e necesara lansarea  la distante mai mari si prezentari mai ample ale nalucii, o mulineta care sa echilibreze lanseta aleasa, un  fir corespunzator acestui stil de pescuit si bineinteles de naluci.

Avand in vedere ca avem de a face cu un peste bataios lanseta aleasa trebuie sa aiba o rezerva de putere care sa va permita sa puteti dirija pestele in drill in zone cu multa agatatura dar care sa fie destul de flexibila pe varf, astfel incat sa nu vicieze jocul nalucii in apa.
Mulineta va trebui sa  fie usoara dar robusta cu o capacitate de maxim 100m de fir cu grosimea de 0.22mm-0.25mm care sa aiba galet rezistent, instant antirevers, front drag (frana dispusa pe tambur, reglajul fiind mai fin la acest tip de reglaj) cu un raport de recuperare mic in jur de 5.0:1 si un minim de 4 rulmenti pentru a elimina uzura ce intervine intr-o utilizare specifica spinning-ului.

Firul recomandat pentru pescuitul la clean va avea o culoare cat mai apropiata de cea a apei in care se pescuieste, de o nuanta nu prea stridenta. De multe ori ne vom intalni cu situatia in care apa este limpede cristal, caz in care firul e musai sa fie un fluorocarbon de calitate iar agrafa ce leaga naluca de fir va disparea, deoarece in asemenea  conditii pestii devin suspiciosi, mofturosi si foarte foarte speriosi.

Locuri de pescuit la clean

Agrafele pe care le vom folosi trebuie sa fie rotunjite la capatul de care se prinde naluca pentru ai da libertate de miscare, iar in cazul in care se va folosi lingurita rotativa sa fie prevazute neaparat cu vartej pentru a se evita rasucirea excesiva a firului.
Grosimea  firului va fi corelata cu greutatea  nalucii folosita (naluca usoara – fir subtire,  naluca grea fir mai gros) pentru a asigura o castabilitate corespunzatoare si de asemenea  cu marimea pestilor vizati.
Foarte important este insa sa cunoastem nalucile la care cleanul raspunde cel mai bine, dar despre asta vom vorbi in viitor. 

 Vezi toate ghidurile

 
Prima data la Fisela? Ai nevoie de ajutor? Suna la 0766 335 111 sau 0766 335 222.

 
Recipient Dipuire Cu Croseta Inclusa - Dip Stick Recipient... Pret: 7.00 RON

Pescuit la crap | Pescuit la rapitor | Pescuit stationar | Camping | Barci | Bagajerie

Cum cumpar? | Privacy Policy | Protectia consumatorului | Formular de retur | Formular de schimb
Copyright © 2005-2016 Fisela Impex SRL. Toate drepturile rezervate. Solutie Hermes by DWD & Underclick

Fisela foloseste serviciile Ezilla - v1.2